Πέμπτη, 09 Οκτώβριος 2014 10:34

Χανιά: Χωρίς οικοδομική άδεια το Δημαρχείο & 200 ακόμα δημοτικά κτίρια

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγώνα δρόμου, για την τακτοποίηση πάνω από 200 δημοτικών κτηρίων που δεν έχουν οικοδομική άδεια, μεταξύ των οποίων το Δημαρχείο Χανίων, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, παλιά κοινοτικά καταστήματα κ.ά., δίνει ο Δήμος Χανίων προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου 4178 του 2013 που εκπνέει στις 6 Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν τακτοποιήσει περίπου 50 κτήρια, μεταξύ των οποίων και κάποια καινούργια που διέθεταν οικοδομική άδεια από κατασκευής.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του Δήμου, ο όγκος της δουλειάς για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι τεράστιος και εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας με κάποιον θεσμικό φορέα ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες που δίνει ο νόμος. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τακτοποίησης δημοτικών κτισμάτων», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μανώλης Κεμεσίδης διευκρινίζοντας ότι μέχρι το 1994 για τα δημόσια κτήρια δεν απαιτούνταν η έκδοση οικοδομικής άδειας, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στον Δήμο Χανίων περισσότερα από 200 δημοτικά κτήρια που στερούνται οικοδομικής άδειας. Επίσης, όπως τόνισε, στην κατηγορία των υπό τακτοποίηση κτηρίων περιλαμβάνονται και αρκετά κτίσματα που μπορεί ναι μεν να χαρακτηρίζονται ως νομίμως υφιστάμενα, εφόσον κατασκευάστηκαν προ του '55, αλλά έχουν μεταγενέστερες προσθήκες που είναι αυθαίρετες και χρήζουν τακτοποίησης.

«Η τακτοποίηση είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους», υπογράμμισε ο κ. Κεμεσίδης και διευκρίνισε: «Από το πιο απλό που είναι κάποιος να θέλει να βγάλει άδεια κυλικείου σε ένα σχολείο, αλλά να μην μπορεί καθώς το σχολείο δεν έχει οικοδομική άδεια, μέχρι το πολύ σημαντικό που είναι ότι για να χρηματοδοτήσεις σε ένα δημοτικό κτίσμα ένα έργο με ευρωπαϊκούς πόρους, αυτό θα πρέπει να έχει οικοδομική άδεια». Στο ερώτημα τι είδους δημοτικά κτήρια θα υπαχθούν στον νόμο περί τακτοποίησης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε ότι περιλαμβάνονται από παλιά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, μέχρι αθλητικές εγκαταστάσεις, παλιά δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα, νεκροταφεία, δημοτικές τουαλέτες και κτήρια του πολιτισμού (Πινακοθήκη κ.ά.). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης ο Δημοτικός Κήπος, αλλά και το Δημαρχείο Χανίων. Σε ό,τι αφορά δε το κόστος της διαδικασίας, ο κ. Κεμεσίδης διευκρίνισε ότι εφόσον η τακτοποίηση γίνεται από το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών τότε ο Δήμος επιβαρύνεται για κάθε κτήριο μόνο ένα παράβολο 15 ευρώ.

«ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ»

Ωστόσο, οι 4 μήνες που απομένουν μέχρι να λήξει η προθεσμία για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών στον νόμο κρίνονται λίγοι μπροστά στον όγκο της δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί. «Είναι αδύνατον ο Δήμος να καταφέρει να προχωρήσει στην τακτοποίηση όλων αυτών των κτηρίων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε: «Ο όγκος είναι τεράστιος και γι" αυτό εξετάζουμε αν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με κάποιον άλλο θεσμικό φορέα, όπως για παράδειγμα το Τ.Ε.Ε., ώστε να αντεπεξέλθουμε στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια». Διευκρίνισε δε ότι το πρόβλημα της διαδικασίας τακτοποίησης δεν αφορά μόνο τον Δήμο Χανίων, αλλά τους Δήμους όλης της χώρας που είναι αναγκασμένοι να "τρέξουν" τις διαδικασίες χωρίς να διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και έχοντας μείνει με ελάχιστο προσωπικό. Μάλιστα καταλήγοντας σημείωσε ότι και στην περίπτωση να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της τακτοποίησης, αμέσως μετά οι Δήμοι θα βρεθούν μπροστά σε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η στατική επάρκεια, η πυρασφάλεια κ.λπ. των δημοτικών, τακτοποιημένων, κτηρίων.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Διαβάστηκε 423 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια